Den fysiska bokhandeln och lässuget

7 Aug

För att komma igång med läsningen har jag tagit till tricket som aldrig misslyckas; att läsa ungdomsböcker. Igår läste jag ut ”The summer I turned pretty” av Jenny Han, som är den första boken i en serie om tre. Om den har det skrivits en hel del och jag tänkte inte att det här inlägget skulle bli en recension av den, det jag kan säga är att jag blev sugen på att läsa del två och tre, gärna på en gång. Det var sommar, det var hus på stranden, sol, bad,en kärlekstriangel (eller kanske till och med fyrkant) och lite familjedrama. Tyvärr lät jag bara denna första boken följa med i förra veckans bokbeställning. Det är ett gissel det där att beställa böcker som ingår i serier, jag vill inte beställa alla på en gång för det kan ju vara så att man inte alls vill ta sig an nästföljande böcker men när jag faktiskt vill göra där så står jag istället tomhänt.

När man beställer böcker tar det ju, som vi alla vet, ungefär en vecka innan man har dem i handen. Därför gav jag mig ut på jakt i de fysiska bokhandlarna och kammade…noll. Jag är ett fan av den fysiska bokhandeln, vilket förstås delvis beror på att jag har jobbat i en, men det beror också på att det är en trevlig sysselsättning i sig att botanisera i den. Ja, det kanske är billigare att beställa böcker men jag chansar mer sällan i mina bokbeställningar än vad jag gör när jag får gå runt bland hyllorna. Däremot är det ju väldigt tråkigt när man, som jag gjorde, besöker fem olika boklådor och ändå inte hittar det man är ute efter. Hur är det egentligen ställt med utbudet? Jag har då ingen direkt insyn i hur det går till när de olika kedjorna beslutar om inköp av olika titlar, den bokaffär jag jobbade i var av den lilla, fristående varianten och vi kunde således bestämma helt själva vilka titlar vi ville ta in och hade, om jag får slå mig själv lite för bröstet, ett utbud som skilde sig från det i kedjornas butiker.

Jag vet inte själv riktigt var jag vill komma med det här inlägget, kanske är det en liten vädjan om ett mer varierat utbud, eller ett mer nischat i olika butiker, även om jag vet att det är svårt i praktiken när näthandlarna tar allt mer av marknaden. Det jag vet är att jag fick gå hem en aning besviken och lägga en nätbeställning i alla fall.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: