Det här med bokcirklar

20 Jun

Är det bara jag eller är det så att det fenomenet har exploderat? Det kanske bara är så att jag när jag nu blivit lite till åren (okej, är bara 25 men känner mig allt som oftast som 40) blivit mer uppmärksam på bokcirklarnas förekomst. Någon gång förra hösten kände jag plötsligt ett sug efter att diskutera det jag läste med andra. Sagt och gjort, jag drog igång en egen bokcirkel (med världens bästa namn om jag får säga det själv; en parafrasering på en av Morrisseys bästa låtar) och det hela blev mycket lyckat. Vi läste bra böcker, vi sågs på mysiga fik och diskussionerna var livliga. Sedan självdog cirkeln efter bara några träffar, antagligen för att flera medlemmar flyttade. Jag orkade inte riktigt blåsa liv i den heller eftersom jag var mitt uppe i mitt masteruppsatsskrivande (ja, den där masteruppsatsen nämns kanske lite väl ofta men alla som klämt ur sig en sådan vet nog hur mycket av ens tankeverksamhet och liv den upptar) och helt enkelt inte hade någon tid över.

Nu däremot börjar saknaden efter bokcirkeln göra sig påmind. Hur göra? Ska bokcirkeln få fortsätta med kraftigt decimerat antal deltagare, ska jag försöka värva nya bokälskare, eller ska jag helt enkelt försöka leta upp en ny cirkel som är villig att ta sig an en stackars nyfrälst bokcirklare? Det första alternativet är fullt möjligt men jag har en känsla av att diskussionerna kan bli lite lidande när man bara är en sisådär tre stycken. Det fina med den gamla bokcirkeln var dock att vi ofta kunde enas om vad vi skulle läsa, och att alla mer än gärna läste på engelska. Jag vill inte behöva tvinga mig igenom halvtråkiga böcker bara för att få ingå i en bokcirkel igen. Det andra alternativet är inte det lättaste, jag tömde min bekantskapskrets på ivriga läsare när jag drog igång bokcirkeln (jag gillar mina vänner på alla sätt och vis, men de flesta delar inte min besatthet av litteratur). Det sista alternativet, att hitta en ny cirkel, är mindre troligt på grund av mina, ibland alltför tydliga, ensamvargstendenser. Lära känna helt nya, främmande människor – hjälp! Kanske vågar jag uppbåda tillräckligt med mod under sommaren för att göra slag i saken. Om inte försöker jag väcka liv i gammelcirkeln. Fortsättning följer!

Annonser

2 svar to “Det här med bokcirklar”

  1. Petra juni 20, 2011 den 5:03 e m #

    Jag förstår precis ditt problem! Jag har i flera år varit sugen på att vara med i en bokcirkel, men har inte underlag för det i min bekantskapskrets. En gång gjorde jag och en väninna ett halvhjärtat försök, men det dog liksom redan innan det ens hann börja. Så, jag undrar också, var kan man få tag på en bokcirkel? Väntar med spänning på din fortsättning för tips…

    • bwfg juni 20, 2011 den 9:06 e m #

      I’ll keep you posted! Och bestämmer jag mig för att dra igång min egen halvinsomnade bokcirkel så finns det ju som sagt platser över om du är intresserad, och bor i Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: