Day 08 – Most overrated book

19 Jun

Det finns i ärlighetens namn ganska många böcker som jag tycker förtjänar epitetet överskattad. Okej att det handlar en del om tycke och smak men när man jobbat i bokaffär och alltför ofta får sälja hur många exemplar som helst av samma trötta bok till entusiastiska kunder som ska förklara för en hur fantastisk till exempel Stieg Larsson är blir man till slut ganska trött. För de där böckerna som tycks prenumerera på topplistornas förstaplatser tycker jag faktiskt inte förtjänar det. Nu har jag förstås inte läst alla storsäljare, jag vet trots allt vid det här laget ungefär vilken typ av böcker jag gillar, men de jag har läst faller oftast ganska platt. En liten förklarande avstickare här; varför har jag då tragglat mig igenom till exempel Camilla Läckbergs Isprinsessan? Jo, för att jag hade en tanke om att jag skulle försöka hålla mig à jour med vad många av kunderna verkar vilja läsa, för det blir faktiskt roligare och mer givande att jobba om man kan diskutera lite kring böckerna man säljer. Dock insåg jag ganska snabbt att det ändå inte blev så givande diskussioner då det en kund oftast frågar är ”Har du läst den här?”, tätt följt av ”Var den bra?”. När då svaret på den första frågan är ja, och det ärliga svaret på den andra är nej är det inte superbra ur säljsynpunkt. Bättre då att svara att man inte läst boken men att man hört mycket gott om den från andra, eller liknande.

Tillbaka till Camilla Läckberg som fick stå exempel, kan man kalla Isprinsessan för den mest överskattade boken? Kanske inte. Visst har många läst den men det är ju knappast så att den, eller hennes övriga böcker, höjs till skyarna av alla. Ett tag var det ju till och med så att det verkade pågå någon slags tävling i vem som kunde såga Camilla Läckberg elakast och roligast. Detsamma gäller ju som bekant flera andra bästsäljare; älskade av massorna, sågade av kritikerna och andra självutnämnda litteraturkännare.

Mitt val här faller alltså på något annat, nämligen ”Liftarens guide till galaxen” som verkar älskas av så många. Men jag, jag verkligen avskyr den, eller den del som jag läst av den kanske bör tilläggas, för jag orkade mig bara igenom ungefär 100 sidor innan jag gav upp. Jag har noll förståelse för vad det är som skulle göra ”Liftarens…” till en bra bok. När jag läste blev jag bara argare och argare över hur fullkomligt ointressant den var. Med andra ord; klart överskattad.

Annonser

Ett svar to “Day 08 – Most overrated book”

  1. louixenpixeln juli 9, 2012 den 8:24 e m #

    Äntligen! Jag avskyr också Liftarens guide till galaxen!!! Köpte 1-5 som pocket på väg till en grekisk ö när jag var 14 och tvingade mig igenom kanske två böcker. USCH!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: