Starter for ten

28 Maj

För ett par veckor sedan satt jag ensam hemma en fredagskväll och undrade vad jag skulle ta mig för. Film kanske? Jag bläddrade igenom Voddler-katalogen och fastnade vid ”Starter for ten”. Visst var den väl baserad på boken med samma namn skriven av David Nicholls? Jag läste ju ”One day” för ganska längesen och tyckte mycket om. Sedan läste jag ”Mitt livs roll” och tyckte lite mindre om men kände mig åtminstone underhållen. Det fick bli ”Starter for ten”! Men Voddler ville annorlunda och jag hackade mig igenom de första fem minuterna innan jag gav upp. Så här i efterhand är jag ganska nöjd med det, för en vecka senare plockade jag upp ”Starter for ten” i bokform precis innan jag skulle hoppa på ett tåg till min hemstad, och jag läser helst boken innan jag ser filmen. Inte tvärtom.

Jag kan på en gång säga att ”Starter for ten” inte är någon ”One day”, därmed inte sagt att jag blev besviken på något sätt. Men tonen är annorlunda, lite mer tongue in cheek, lite mer dråplighet. Det passar ganska bra med temat, ung man lämnar sin arbetarklassiga hemstad och vänner för att börja på universitetet. Ännu viktigare, börja livet! Samtidigt är han rädd att det bara kommer att gå utför, att han inte längre kommer att vara briljant.

En liten varning kan vara på sin plats, det förekommer en hel del skämskuddemoment, inte så att de är pinsamma för att de är klyschiga eller yxigt skrivna, utan för att de faktiskt bara är pinsamma. Brian har en förmåga att säga, eller göra, precis fel sak vid fel tillfälle. Jag fick läsa fort fort flera gånger för att inte dö skämsdöden by proxy. Men bortsett från skämskuddedelen, så himla bra läsning, och så mycket igenkänning. Detta att ha varit den smarta och sedan förvalta det i en miljö där det ses som så mycket mer självklart att ha koll, kunna resonera, rabbla kunskap. Samtidigt som man då ska förhålla sig till sin bakgrund, sina gamla vänner, och imponera på den Perfekta Tjejen. För jo, visst finns det en kärlekshistoria inbakad. Den löper parallellt med att Brian Jackson (ja, den unge mannen som lämnat hemmets trygga vrå)  försöker få en plats i skolans frågesportlag, och senare, ta detta lag till den tv-sända finalen. Frågesporten fungerar fint som en slags metafor till Brians strävanden även utanför laget, och det är dessa strävanden som är den största behållningen med boken.

Alltså, om det inte framgått, ”Starter for ten” är verkligen läsvärd.

Annonser

Ett svar to “Starter for ten”

  1. Helena maj 30, 2011 den 11:46 f m #

    Trevligt att höra att den är läsvärd! Köpte den till mig själv i julklapp men har låtit den samla damm i hyllan sedan dess på grund av, tja, att det inte är One Day. 🙂 Ska nog ta och läsa den nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: