Konsumera mera

17 Mar

Eftersom jag inte har fått, och väl inte lär få någon heller, förfrågan om att fylla i Bokhoras version av DNs koncept “Hej Konsument”tar jag helt sonika saken i egna händer. Här kommer “Hej bokkonsument” featuring yours truly (några frågor tar jag dock bort för de svarade jag på för bara någon dag sedan).

Senast lånade bok: Ojoj, ingen aning. Så himla länge sedan jag lånade en bok, det gäller både biblolån såväl som vänlån. Tydligen var det “En mörkrädd pojke” av Justin Evans, lånad av kollega i augusti.

Senast fådda bok: I Hotel” av Karen Tei Yamashita. Fick i julklapp, fick också nio andra böcker i julklapp men den här fick jag sist. Blev imponerad för det var ingen bok jag hade önskat mig och det sker väldigt sällan att någon vågar köpa bok i present till mig om jag inte uttryckligen sagt vad jag vill ha.

Favoritbokhandel: Tänker jag ej nämna vid namn eftersom jag har jobbat där i flera år. Är partisk och hemlig. Rent generellt tycker jag dock att boklådorna borde rycka upp sig lite.

Favoritbibliotek: Har inget sådant, men har väldigt fina minnen från mitt barndoms bibliotek. Det låg (ligger?) i inte jättefint område i mindre svensk stad, hade sparsamma öppettider och ganska ruffiga lokaler men väldigt snälla bibliotekarier. Dit gick jag med mamma ungefär varannan vecka och lånade ett lass med böcker som jag full av pirr bar hem. Vet inte om detta bibliotek finns kvar idag, men jag hoppas det.

Antal lånekort: 3 giltiga (stadsbibliotek i hemstad, stadsbibliotek i ny stad, högskolebibliotek), 1 numera ogiltigt (universitetsbibliotek).

Använder som bokmärke: Inget, kommer ihåg vilken sida jag slutade på.

Favoritfärg på bok: Färgen spelar väl ingen större roll, däremot kan ju ett fint omslag göra det, oavsett färg.

Favoritmat/snack vid läsning: Svårt att äta och läsa samtidigt. Smågodis kanske, går ganska bra att ha en hand i skålen och skyffla in medan den andra håller i boken.

Favoritdryck vid läsning: Samma här som med snacksandet, dricker sällan vid läsning. Men bra  mood-förhöjande drycker är generellt kaffe och vin.

Favoritställe att läsa på: Sängen, alla gånger.

På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: 146 (av 300-någonting).

Den här boken köper jag till en förälder: Deckare eller samhällsdiskuterande litteratur till mamma. Till pappa smart amerikansk faktabok om något av hans favoritämnen.

Den här boken köper jag till min bästa vän: Vad som helst som jag har tyckt om, jag är hennes langare så att säga.

Den här boken köper jag till en partner: Deckare i Dan Brown-genren (urk, jag vet).

Favoritgenre: Amerikansk samtida litteratur med berättarglädje (berättarglädje, haha) på många sidor (exempel: “The given day” av Dennis Lehane). Eller vad som helst som utspelar sig i akademisk miljö (exempel: “The secret history” av Donna Tartt). Eller ungdomsbok av typen ger-mycket-magpirr (exempel “The sky is everywhere” av Jandy Nelson).

Favoritformat: Pocket om boken ska tas med, inbundet annars, det ger mer tyngd och ser ju faktiskt tjusigare ut.

Författarfavorit: Haruki Murakami, Curtis Sittenfeld, Joyce Carol Oates, Jayne Anne Phillips, för att nämna några.

Den tjockaste bok jag läst: Ja, vad kan det vara? Femte Harry Potter-boken kanske? Den är väl över 1000 sidor.

Den tunnaste bok jag läst: Hur ska man veta sådant här? “Silke” av Alessandro Baricco är ju i varje fall väldigt tunn.

Favoritljud när du läser: Nothing, nada, zip. Vill att det ska vara så tyst som möjligt.

Favorittidning: Läser sällan tidningar, de få gånger jag köper någon brukar det bli Filter. Eller om jag är på det humöret, Seventeen (är dock mycket svårare att hitta).

Prenumererar på: Ingenting. De tidningar jag får hem i brevlådan är Amnesty Press och Vänsterpress. Varje fredag väntar också SvD utanför dörren men den har jag inte betalat för så jag vet inte vad den gör där.

Favoritbokblogg: Helena Dahlgrens Dark Places. Har följt henne sedan hon skrev dagbok på skunk, älskar!

Min sämsta läsning någonsin: “Alkemisten” av Paulo Coelho. Visste redan innan att jag skulle hata, så varför började jag läsa? Och varför fortsatte jag? Så många frågor, så få svar. Sämre smörja får man leta efter. “Pojken som kallades det” av Dave Pelzer hör hemma i samma dynghög. Mådde fysiskt dåligt, och inte på grund av misären, utan på grund av tonen. Det kändes så beräknande och samtidigt såg jag framför mig alla de som tycker att det är en såååå staaaark berättelse!! *hämtar spyhinken*

Mitt bästa bokminne: Gillar när man sätter tänderna i en bokserie och vet att alla böcker är utkomna så att man kan få stanna i den världen längelänge (eller okej, inte så länge för det brukar gå ganska fort att ta sig igenom böckerna när man är i ett sådant transliknande tillstånd, men ändå). Inträffade till exempel när jag läste Den mörka materian-trilogin av Philip Pullman.

Senaste bokfyndet: Gör sällan regelrätta fynd. Det enda jag minns är när jag knatade in i en bokaffär med mest begagnat i utbudet i Berlin. Där stod ”Joe College” av Tom Perrotta som jag länge hade tänkt att beställa, så kostade den ungefär 20 kronor.

Senaste impulsköpta bok: Första delen i Hunger Games-trilogin.

En bra bok att ge bort: Det finns inget generellt tips väl? Tycker alltid att boken ska anpassas efter mottagaren.

Bokgenre som jag undviker: Deckare och BOATS. Och allt som andas nyandlighet, vare sig det gäller Paulo Coelho eller självhjälpsböcker.

Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Hamstrar böcker, gör mig inte av med något.

Så här håller jag koll på vad jag läst: Skriver för hand ner titel plus författare i en fin skrivbok. Och numera här på bloggen också.

Så här sorterar jag min bokhylla: Grupperat deckare, skönlitteratur, ungdomsböcker och fakta/biografier. Inom grupperna sorterat efter författarens efternamn i utgivningsordning. Svenska och engelska böcker är blandade. Har också två vägghyllor där bara pocketböcker står (pga platsbrist i bokhyllorna). De är färgsorterade för att göra det lite tjusigare.

Nästa bok jag ska läsa: “Nortullsligan” av Elin Wägner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: